Şirketlerin, her üç aylık dönemlerde, finansal ve mali durumları, SPK’nın izin verdiği bağımsız denetim şirketleri vasıtasıyla denetlenir. Bu denetimler sonucunda ise şirketlerin bağımsız denetim tarafından onaylanmış faaliyet raporları ve mali tabloları oluşturulur.

Mali tablolar sonucunda, şirketlerin kâr ya da zarar ettikleri ortaya çıkar. Kâr durumunda, şirketin ana ortağının ve diğer küçük yatırımcıların kârdan pay alabilmeleri için şirket genel kurulunun hisse senedi veya nakit olarak, kârın dağıtılmasına karar vermesi gerekmektedir.

Hisse senedi olarak dağıtılması durumunda buna “bedelsiz sermaye artırımı”, nakit olarak dağıtılması durumunda ise buna “temettü” veya “nakit kâr payı” dağımı denilmektedir.

Şirket Kâr Dağıtmaz ise Ne Olur?

Hisse senedine Borsa İstanbul üzerinden yatırım yapılarak ortak olunması ile şirketin kârlılığı üzerinden, küçük yatırımcının gelir elde etme arzusu ortaya çıkar.

Şirketlerin elde ettikleri kârı dağıtma zorunluluğu bulunmamaktadır. Şirket, kârının yatırımlara yönlendirerek büyümeyi ön planda tutabilir. Ancak, unutulmaması gereken bir diğer husus ise kâr dağıtılmaz ise şirketin ana ortağı da kârdan pay alamaz.

Genel olarak Borsa İstanbul’da işlem gören şirketler, kârlarının bir kısmını dağıtırken, bir kısmını da yatırıma yönlendirerek şirketlerinin büyümesini sağlamaktadır.

Futbol senetleri yeni haftaya yükselişle başladı Futbol senetleri yeni haftaya yükselişle başladı

Şirketlerin Zarar Etmesi Durumunda Kâr Nasıl Dağıtılır?

Şirketlerin, dönemsel zarar etmesi durumunda kâr payı dağıtımı söz konusu olabilir. Kâr payı dağıtımı, bilançonun özkaynaklar kısmında yer alan “Geçmiş Yıllar Kâr/Zarar” kaleminden yapılmaktadır. Şirket, dönem olarak zarar etse bile geçmişte elde ettiği kârı varsa kâr dağıtımı yapabilir.

Ancak, şirketin “Geçmiş Yıllar Kâr/Zarar” kalemi de zararda ise herhangi bir bedelsiz sermaye artırımından veya temettü ödemesinden bahsedilemez.

Zararda olan şirketler, içerisinde bulundukları olumsuz durumunda çıkmak için bedelli sermaye artırımına başvurarak, tüm ortakların şirketin özsermayesini güçlendirmesini istemektedir. Böylelikle şirket zararının azaltılması sağlanır.

Şirket Kâr Payı Dağıtım İşlemlerine İlişkin Bildirimleri Ne Zaman Yapar?

Şirketlerin faaliyet gösterdikleri hesap dönemleri tamamlandığında, kâr veya zarar durumları belli olduğunda, durumlarını bağımsız denetimden geçmiş mali tablolarını, yatırımcılarına ve kamuoyuna KAP üzerinden bildirir. Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin birçoğunun hesap dönemi yılsonu itibarıyla tamamlanır.

Faaliyet yılının incelenmesi için gerçekleştirilen bağımsız denetim sürecinden sonra, şirketlerin mali tabloları oluşturulur. Bağımsız denetimden geçen mali tablolar, takip eden bir sonraki faaliyet dönemi içerisinde şubat, mart ayları gibi KAP üzerinden ilan edilir. Ardından, şirketlerin olağan genel kurullarının yapılması ile yönetim kurulu tarafından kâr payının dağıtılması ya da dağıtılmamasına yönelik teklif genel kurula sunulur. Genel kurulun onaylaması ile kâr payı dağıtılması ya da dağıtılmamasına karar verilir.

Futbol Şirketlerinin Faaliyet Dönemi Neden Yıl Sonu Değildir?

Faaliyet dönemleri, şirketlerin özel faaliyet alanlarına göre belirlenebilmektedir. Örneğin futbol şirketlerinin faaliyet dönemleri yıl sonlarına göre değil, sportif faaliyetlerinin sonlandığı, sezon sonlarına göre ayarlanmıştır.

#FENER, #BJKAS, #TSPOR ve #GSRAY şirketlerinin faaliyet dönemi, özel hesap dönemi olarak 01.06.20..-31.05.20.. tarih aralıkları belirlenmiştir. Faaliyet dönemlerinin sonlanması ile bağımsız denetim süreçlerine başlanarak mali tablolar oluşturulur. Bağımsız denetimden geçen mali tablolar ise her yılın eylül, ekim ayları içerisine KAP üzerinden yatırımcılarına ve kamuoyuna ilan edilmektedir.

Finansal raporlarının açıklanmasından sonra, sportif şirketlerin genel kurulları gerçekleştirilerek kâr payı dağıtım kararları alınmaktadır.

Genel olarak sportif şirketler faaliyetlerinden zarar etmektedir. #FENER, #BJKAS, #TSPOR ve #GSRAY şirketleri olağan mali genel kurullarında, yasal zorunluluk olması nedeniyle, zarar durumunda oldukları için kâr payı dağıtımı yapamayacaklarına dair taleplerini genel kurula iletirler.

Genel kurulda alınan kâr payı dağıtılmaması ilişkin karar, KAP üzerinden “Kar Payı Dağıtım İşlemlerine İlişkin Bildirim” başlığı altında tüm yatırımcılarına ve kamuoyuna bildirilir.

Spor Depor Ekonomi Haberi

Editör: Erdi Yılmaz