La Liga’nın ilk 8 haftasında sadece Barcelona’ya kaybetmiş Villarreal’in fişini Real Madrid, hafta sonunda Santiago Bernabeu’da çektiğinde dakika 73. İlk golü atan Valverde’nin asistiyle Vinicius Jr. tabelayı 2-0’a getirdiğinde Ancelotti iki dakika önce 2 değişiklik yapmış, ardından Arda oyuna girmiş, hakem oyuna 4 dakika ilave etmiş.
Tansiyon sıfır, son düdük bekleniyor, tribünler boşalıyor ve o kulaklardan silinmeyen acı ses. Carvajal’ın uzaklaştırmak istediği topta zıplayarak gelen Yeremy’nin kalçası İspanyol bekin dizine temas ettiğinde meydana gelen yük 200 kilodan fazla. O yük işte Carvajal’ın dizindeki esnemeyi ve bağları koparmaya yetiyor.
Aşil tendonu kopmasından sonra en büyük sakatlık diz bağlarındaki kopmalar. Son günlerde ateşi fazlasıyla harlanan “Çok maç oynanıyor, sakatlıklar bu yüzden” tartışmalarının da listesine giren son adam Carvajal.
Temaslı bir oyunda rakibin darbesiyle vücudun herhangi bir kemiğinde oluşan kırık, ezilme ve çatlamanın oynanan maç sayısıyla elbette alakası yok. Çok maç, çok ikili mücadele, çok risk deyip geçiliyor genelde.
Kas sakatlıkları için ise elde yeteri kadar argüman var. Haftada 3 maça çıkan takımların yeterli sayıda yükleme idmanı yapmaması, son yıllarda salon çalışmalarına fazlasıyla zorlanan futbolcuların belirli kas gruplarına fazla yükleme yapması, maç ve idman sonrasında biriken laktik asidin atılmadan, yeterli rejenerasyon çalışması yapmadan yastığa konulan kafalar, uzun uçak yolculuklarda hareketsiz kalan bedenler, hafif ve şık olması adına malzemesi değişen kramponlar, uzun çimler, yanlış krampon seçimleri, sakatlığı tam geçmeden formayı kaptırmamak için “İyiyim” diye maç kadrosuna kendini atanlar.
Real Madrid’de geçen sezon başından beri kaleci Courtois, Militao, Alaba, A takımla idmana çıkan iki alt yapı oyuncusunun ardından şimdi de listeye Carvajal eklendi.
Rodri, Bremer, Cambiaghi ve Zapata da Carvajal gibi bu sezon dizi bağı kopmasından dolayı sezonu kapatan isimler.
Diz sakatlıklarını çok maç oynama direkt bağlayan bir tıp adamı yok ancak İtalya’da kendisine bu konuda sorulan soruya konunun uzmanı doktor Francesco Della Villa şu yanıtı veriyor: Diz bağlarındaki kopmaları daha çok sezonun ilk aylarında görüyor, en çok vakaya da Ekim ayında rastlıyor. Futbol artık çok daha temaslı, hızlı bir oyun. Futbolcuların ani hızlanma ve yavaşlamalarında diz bağları en çok zararı o yavaşlama anında görüyor..
Diz bağı kopmaları genel kanının aksine direkt dize alınan darbeden çok oyuncunun kendi vücudunu kontrol edemedi anlarda meydana geliyor. Çapraz bağ kopmalarında rakibin darbesinin olduğu pozisyon sayısı sadece yüzde 12. Vakaların yüzde 44’ünde rakip oyuncunun teması bile yok. Kalan yüzde 44’te ise futbolcunun aldığı darbe dizden uzak bir bölgeye (yaralayıcı ya da değil) ve bu da vücut koordinasyonunu bozup zemine ters ya da tek ayak üzerine dengesiz yük binmesi sonucunu getiriyor.