Takımın atılan golden sonraki gevşemeleri, nabzın dengelenmesi gibi hususlar kısa süreli konsantrasyon kaybına sebebiyet verebiliyor.

Anti-tez

Galatasaray’ı birinci bölgedeyken 5-4-1, ikinci bölgedeyken ise 6-3-1/6-4 şeklinde karşılayan bir Rigas Skola vardı. Bazı periyotlarda ise iki ön oyuncusu ile (3-5-2) baskı şablonlarını inşa ettiler. Galatasaray, bu yerleşmelere karşı Yunus Akgün’ü daha fazla merkezde kullanarak rakibine anti-tez oluşturmak istedi. Ki bunun karşılığını da aldı. Bu süreçte Ismail Jacobs takıma genişlik veriyor, sol çizgideki efektif bindirmeleri ile takıma hücum zenginliği sağlıyordu. Diğer tarafta Kaan Ayhan ise akıllı toplarla ön hattı besleyerek takımın üretimine katkıda bulundu. Mertens’in ceza sahasına sızdığı anlar ve özellike assits zone dediğimiz bölgelere attığı koşular da kıymetli oldu. Dişli çarklar misali bir tane çarkın dönmemesi/arızaya kurban gitmesi tüm kurgunun -sosyal medya ağzıyla- çöpe dönmesi anlamına gelir.

Golden sonraki beş dakika

Okan Buruk’un sahaya sürdüğü ilk 11 tahtası ne olursa olsun kilit isim her zaman Davinson Sanchez. Rakip zaten tek-tük çıkışlar yapabiliyorken  Davinson’un öne hızlı çıkışlar yapması, rakibini erkenden deaktif duruma getirmesi göz ardı edilecek parametre değil. Sanchez’in sezgisel gücünün ne kadar yüksek olduğunun yansımasını izliyoruz. Ayrıca oyun kurulumundaki rolü de oldukça dikkate değer. Boş alanı gördüğü an topu sürmekten/dikine oynamaktan çekinmiyor. Önü doluysa üstüne sürecek kadar da özgüvenli. Tüm bu disiplinler dışında uzun top becerisi de Galatasaray’a seviye atlatıyor. Manchester United maçındaki öne çıkışı ve kafası ile Icardi’ye yaptığı servis. Şimdi ise ayağı ile koordinat girmiş gibi yolladığı top ve Yunus’un delici koşusuyla birliktelik sağlayan klas bitirişi…

Gol atıldıktan sonra rakip santraya gittiği vakit özellikle gol atan takıma daha fazla göz dikerim. Çünkü golden sonraki 5 dakikaları hep önemli bulurum. Takımın atılan golden sonraki gevşemeleri, nabzın dengelenmesi kısa süreli konsantrasyon kaybına sebebiyet verebiliyor. Her ne kadar olağan karşılasak dahi bazı maçlarda bunun acısı tahmin edilenden daha büyük olabiliyor. Örnek/şekil A.

Takım savunması

Okan Buruk’un Galatasarayı’nda övgüye en fazla yer verdiğim nokta takım savunmasıydı. Elbette savunma tandeminin etkisi çok büyüktü. Okan Buruk, Galatasaray ile ilk sezonunda ligde 27 gol yemiş, ikinci sezonunda ise 26 gol kalesinde görmüş. Bu sezon Galatasaray’da geriye giden önemli hususların başını takım savunması çekiyor. Yukarıda bahsini geçirdiğim ve 2-3 yazımda fazlasıyla satır satır övgü yağdırdığım Davinson Sanchez ile yürümez sadece bu iş. Set hücumları desen bir iki kuple anca görüyoruz. Hadi setten yoksun oynuyorsun ama arka tarafın da stabil değil. Parselleme dediğimiz işlemin çok daha titizlikle yapılması elzem. Üstelik 2 sezon sonunda senin rakiplerinin tek hücum alternatifi sızmalar, arkaya kaçış denemeleri olmuşken…